February 8, 2023
Lorcan O’Herlihy completes his “labor of affection” household dwelling in Malibu

California architect Lorcan O’Herlihy, founding father of the studio LOHA, has reworked a uncared for Nineteen Nineties home in southern California right into a household residence with framed views of mountainous terrain.

Nestled amongst a cluster of bushes on a Malibu hillside, the Highgrove Home was bought by O’Herlihy and his spouse, Cornelia, in 2010.

A two storey house nestled in a hillside
Freeway Home is nestled right into a mountainous hillside in Malibu

On the time, the home – in-built 1998 – was structurally sound however in a state of disrepair. Each the inside and exterior have been in want of a makeover.

Through the years, the couple chipped away at renovating the two-storey home – a undertaking described as a “labor of affection”. The work included a kitchen rework, new decks and the restoration of hardwood flooring.

A black facade of Highway House
Lorcan O’Herlihy renovated the home for his household

In 2020, the couple determined to embark on a significant overhaul and create a house that “sparks creativity”. Guiding issues included embracing the landscaping and retaining authentic constructing parts.

“It is necessary to maintain the prevailing construction when attainable as a result of it cuts down the ecological footprint of development,” mentioned O’Herlihy.

“The bottom line is to strategically design inside these parameters.”

An external terrace around Highway House
The house’s fibre-cement siding was retained

O’Herlihy added a small room on the decrease stage however in any other case saved the house’s footprint intact. New supplies have been integrated, each inside and outside.

“The fabric selections are equally up to date and timeless towards the backdrop of the southern California mountains,” the architect mentioned.

A woman sitting on a patio overlooking mountains
An L-shaped terrace wraps across the exterior

The house’s authentic fibre-cement siding was retained and the studio lined it with a gray wood rain display screen. The display screen mitigates photo voltaic warmth acquire and, visually talking, helps emphasize the house’s crisp, rectilinear type.

In some areas, the display screen sits 18 inches (46 centimetres) from the house’s perimeter wall. The space enabled the architect to create deep-set home windows, additional decreasing photo voltaic acquire and including a creative contact to the outside.

A living room inside Highway House
Oak floorboards line the ground inside

In choose areas, odd casement home windows have been changed with mullion-free, plate-glass home windows. The glazing provides unobstructed views of the panorama.

A glazed, sliding door opens onto an L-shaped terrace, the place the household likes to chill out and take within the surroundings.

A chaise lounge in front of a window
Giant home windows present views of the wilderness outdoors

Throughout the 2,500-square-foot (232-square-metre) dwelling, the structure was barely modified.

The higher stage holds the shared areas, together with a main suite and a bed room. The decrease ranges incorporates two further bedrooms.

An open plan kitchen inside Highway House
The kitchen has Finnish birch plywood cupboards

Stairs have been relocated to make the lounge bigger, flex area was added on the decrease stage, and a toilet was enlarged. A storage was transformed right into a youngsters’ area.

Inside finishes embody oak flooring and painted drywall.

Within the kitchen, the architect put in customized Finnish birch plywood cabinetry and Caesarstone counter tops.

The house is furnished with up to date decor, together with chairs designed by Mies van der Rohe and Le Corbusier.

Total, the undertaking embodies the expertise of a longtime design observe with “the intimacy of a loving household dwelling”, the studio mentioned.

It additionally offers a connection to O’Herlihy’s childhood. Whereas born in Eire, O’Herlihy grew up in Malibu as a result of his father’s work in present enterprise. His father was the Oscar-nominated actor Dan O’Herlihy.

A minimalist white bathroom
The toilet was enlarged for the household

LOHA, or Lorcan O’Herlihy Architects, has developed an intensive portfolio since its founding in 1994. Notable initiatives embody a pupil condo advanced that steps down an LA hillside and a row of sculptural, metal-clad properties that discover prospects for the “small lot subdivision typology”.

The agency made the longlist for structure studio of the 12 months within the 2022 Dezeen Awards programme. In 2021, Lorcan O’Herlihy obtained the coveted Gold Medal from AIA’s Los Angeles chapter.

The images is by Right here and Now Company (HANA).